Affiliate marketing!

Affiliate marketing is een uitstekende optie als je maandelijks veel bezoekers hebt op je website. Door middel van affiliate marketing kun je als bedrijf nog meer omzet creëren. Dit kan op verschillende manieren namelijk advertenties van andere bedrijven op jou website plaatsen of jou advertentie plaatsen op andere websites. 

Wat is affiliate marketing?
Als jij als bedrijf er voor kiest om advertenties te plaatsen op jou website dan kun je voor elke keer dat iemand hier op klikt een commissie ontvangen (ondernemen en internet, 2016). Ook kan er worden afgesproken dat er een commissie ontvangen wordt als er sprake is van een aankoop na aanleiding van een klik op de advertentie. Het bedrag is meestal een percentage van het gekochte product. Elke productcategorie heeft vaak een eigen percentage. Zo hebben producten die vaak worden verkocht vaak een lager percentage dan exclusieve producten.

Affiliate netwerken in Nederland
In Nederland zijn verschillende grote affiliate netwerken werkzaam. De grootste netwerken in Nederland zijn: Zanox, Tradetracker & Daisycon. deze netwerken schakelen tussen de affiliate en de webwinkel. Het affiliate netwerk zorgt ervoor dat de advertenties of producten zichtbaar zijn op de website van de affiliate. De webwinkel heeft hierdoor vaak alleen kosten als er ook daadwerkelijk inkomsten voorkomen uit een klik op de advertentie.

Kopen via een affiliate
Als consument krijg je niet altijd mee dat je bij te maken hebt met een affiliate, men koopt meestal namelijk gewoon bij de webshop (Jelle van der Bij, 2011). Echter wordt er nauwkeurig in de gaten gehouden waar de traffic vandaan komt. Als een consument namelijk via een advertentie bij een affiliate een aankoop doet in een webshop wordt dit via het affiliate netwerk geregistreerd. De affiliate moet namelijk door het netwerk worden beloond voor de tijd en moeite die zij er in hebben gestoken. Dus het netwerk betaald de affiliate voor haar inspanning en de webshop betaald het netwerk voor hun inspanning. De informatiestromen zien er dan als volgt uit:

Bedrijven die gebruik maken van affiliatie
Vooral grote bedrijven maken op dit moment gebruik van affiliate marketing (Edwin Muilwijk, 2016). Dat houdt in dat kleinere websites de producten van hen kunnen promoten en in ruil hiervoor commissies ontvangen. Met name Wehkamp en Bol.com maken gebruik van dit soort marketing. Door gebruik te maken van affiliate marketing creëren zij in korte tijd een groot netwerk bedrijven en consumenten die in aanraking komen met hun producten.

In onderstaande video wordt nogmaals uitgelegd wat affiliate marketing is

Bronnen:

  1. Ondernemen en internet, Affiliate marketing: http://www.ondernemeneninternet.nl/affiliate-marketing.html (geraadpleegd op 12-1-16)
  2. Jelle van der Bij, Affiliate marketing voor beginners, 24-5-11: http://performance.nl/2011/05/24/affiliate-marketing-voor-beginners-12/  (geraadpleegd op 12-1-16)
  3. Edwin Muilwijk, Affiliate marketing: http://www.intemarketing.nl/marketing/technieken/affiliate-marketing (geraadpleegd op 12-1-16)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s