Smaackmakers heeft een doel!

Op vrijdag 11 december 2015 kregen wij op de vroege morgen een gastcollege van Smaackmakers. Natascha Kooiman en Aart Jan van Dijk, de twee oprichters van Smaackmakers, zouden ons wat wijsheid bij komen brengen op het gebied van duurzaamheid. Aart Jan had het iets te druk met zijn pas geboren kindje, die hem slapeloze nachten bezorgde waardoor Natascha er alleen voorstond. 

Gastcollege
Het college ging over duurzaamheid en dan met name duurzaamheid op het gebied van voedsel (Smaackmakers, 2015). Duurzaamheid is namelijk geen trend meer, het is een ontwikkeling waar iedereen mee te maken krijgt. Van nature uit staat het ecosysteem waarin wij leven totaal in verband met elkaar. Tegenwoordig denken wij als mensen dat wij boven alles staan en dat wij alles maar kunnen maken. Maar dat is niet zo, als wij zo door gaan hebben wij in 2050, niet 1 maar wel 3 aarde’s nodig om op te kunnen leven in de levensstijl die wij nu hanteren.

Het doel van Smaackmakers 
Smaackmakers wil graag dat daar verandering in komt en dat iedereen zich er van bewust wordt dat het zo niet langer kan. Wij zijn onze planeet aan het uitputten voor de volgende generaties. Het doel van Smaackmakers is dan ook: het versnellen van de verduurzaming van ons voedselsysteem en voedselpatroon. Natascha en Aart Jan willen de samenleving wakker schudden voordat het te laat is, wij moeten met zijn alle veranderingen aan gaan brengen willen wij de uitputting van de aarde minder snel laten verlopen. Dit doen zij door middel van het geven van gastcolleges, (kook)workshops, het organiseren van evenementen, het geven van presentaties & advies geven aan kantines.

Duurzaamheid
Maar wat is duurzaamheid nu precies? Natascha gaf de volgende definitie: “een manier van leven waarop we de natuurlijke bronnen om ons heen op hetzelfde niveau houden of zelfs op een hoger niveau rijgen dan dat ze nu zijn” (Smaackmakers, 2015). Persoonlijk dacht ik, wat kun je nu doen om hier aan bij te dragen in je eentje. Iedereen in de wereld zal moeten veranderen maar het begint altijd bij jezelf. Nou en dat kan zeker, als je kijkt naar je eet gewoontes. Voor het bereiden van 1 kg biefstuk is 15.000 liter water nodig, van dit water kan 1 persoon een jaar lang douchen. Dat zou betekenen dat als je minder vlees per week zou eten, dat er meer water overblijft wat voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Duurzaam eten 
Maar wat is duurzaam eten dan precies? Duurzaam eten is eten waarbij tijdens de productie en het verwerkingsproces meer rekening wordt gehouden met milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten dan wettelijk verplicht is. In Nederland krijgen duurzame producten een keurmerk, hierdoor kan de consument zien of het product aan bepaalde eisen voldoet. Echter zijn er in Nederland wel 174 keurmerken, hierdoor ziet de consument door de bomen het bos niet meer. En dat is ook logisch, een keurmerk in Nederland is voor veel mensen een handvat en dan denkt men dat ze goed bezig zijn maar dat is niet altijd zo. Sommige keurmerken zijn namelijk helemaal niet zo goed. Smaackmakers ziet graag in de komende jaren een afkeurmerk ontstaan. Dat betekend dat alleen afgekeurde producten een keurmerk krijgen en dat de standaard producten waar niks op zit goed zijn.

Wil jij duurzaam gaan eten? Let dan op de 8 duurzaamheidsprincipes.

Volgens Smaackmakers zijn er 8 duurzaamheidsprincipes. Namelijk:

  1. plant power: eet zoveel mogelijk plantaardige producten en laat vlees en vis een keer staan. Voor plantaardige producten worden minder andere producten verspilt in het verwerkingsproces. 95% van de Nederlanders komt niet aan de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit.
  2. keurmerken zijn een onderdeel van duurzaam eten: sommige keurmerken laten wel zien dat producten uit een duurzaam verwerkingsproces komen. Koop dan deze producten, deze zijn stukken beter dan de kiloknallers in de supermarkt.
  3. lokaal voedsel, koop van de boer om de hoek: als je, je producten vers bij de boer koopt weet je zeker dat ze duurzaam en vers zijn.
  4. seizoensgebonden en vers: als producten uit het seizoen komen, hoeven de producten niet getransporteerd worden vanuit het buitenland dit draagt ook bij aan de duurzaamheid van de producten.
  5. voedselverspilling verminderen: probeer juiste hoeveelheden te kopen en alles wat je overhoudt hoef je niet weg te gooien. Vries het in of gebruik je groentes de volgende dag. Jaarlijks gooien wij 30 – 50% van ons voedsel weg.
  6. gezond eten: duurzame producten zijn vaak ook gezonder omdat er geen antibiotica en andere chemicaliën worden gebruikt.
  7. verpakkingsbewust: koop bijvoorbeeld geen fruit uit blik, om het fruit gesneden in het blik te krijgen komen er veel verwerkingsprocessen bij kijken. En deze processen zijn niet duurzaam.
  8. innovatief: bijvoorbeeld het eten van producten van de zilte grond. Tegenwoordig verbouwen ze producten op grond met zout water, wat er voor zorgt dat er minder zoet water gebruikt hoeft te worden.

Al met al, moeten wij als mensen beter op letten wat we eten en waar het vandaan komt. Want zo moeilijk is het niet om groentes en fruit te eten van het seizoen. Zo helpen we onze eigen boeren een handje en verduurzamen we stap voor stap onze aarde.

Bronnen:
1. Smaackmakers, Natascha Kooiman & Aart Jan van Dijk. Gastcollege 11 november 2015
2. Smaackmakers, https://smaakmakers.wordpress.com/ (geraadpleegd op 14-12-2015)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s